Onze geschiedenis
Onze geschiedenis
Onze geschiedenis
In 1960 wordt Herb Boyd uit Amerika (Philadelfia) door een Amerikaanse zendingsorganisatie en zijn eigen Baptistengemeente uitgezonden naar Nederland voor gemeentestichtend werk. Herb Boyd wil dat doen vanuit bestaande gemeenten en begint daarom als jeugdleider in de Unie Baptistengemeente aan de Marconilaan in Eindhoven. Ook start hij een Bijbelstudiekring aan huis met twaalf personen. Dit zijn mensen uit zowel de Vrij-evangelische en baptistengemeente. Bij deze groep ontstaat vervolgens het verlangen om een evangelische gemeente te stichten in de zuid-Eindhovense wijk Stratum.
In 1966 wordt de gemeente gesticht onder de naam ‘Evangelische Baptistengemeente’, waarvoor een zogenaamde ‘Gemeenschapsovereenkomst’ wordt opgesteld en een geloofsbelijdenis onder de naam ‘Onze gemeente’. De eerste samenkomsten vinden plaats in een gebouw bij de Dommelstraat, en een jaar later wordt het gebouw van de Waalse kerk (Hugenoten, Eclise Wallone) aan de Felix Timmermanslaan gebruikt. De gemeente bestaat dan uit ongeveer twintig personen.
In 1985 maakt Herb Boyd bekend dat hij de gemeente wil overdragen om elders weer een nieuwe gemeente te stichten. Dit keer in Valkenswaard. In de tussentijd is er overigens ook een gemeente ontstaan in Tilburg.
In 1987 wordt Just Hebly als nieuwe voorganger aangesteld.
Eind 1987 moet het gebouw aan de Felix Timmermanslaan of worden gekocht of worden verlaten. De betaalde voorganger heeft volgens de gemeente voorrang op de aanschaf van een gebouw (investeren in mensen en niet in stenen), waardoor kopen geen optie is. Er wordt een tijdelijk onderkomen gevonden in de toenmalige zusterflat ‘Meyboomflat’, die later wordt ingeruild voor een schoolgebouw aan de Sibeliuslaan. In deze periode staat het volgende gebed centraal in de gemeente: ‘Vader, een nieuw gebouw wordt alleen mogelijk met een grote gift van U’. Het wonder gebeurt: een anonieme gift die het aankoop bedrag dekt. De gemeente is inmiddels langzaamaan gegroeid tot zo’n veertig personen.
In 1989 werd het gebouw aan de Mendelssohnlaan gekocht en met Pinksteren 1989 werd er de eerste dienst gehouden. Ter gelegenheid van het eigen gebouw kreeg de gemeente ook de huidige naam ‘Het Baken’. Een andere zorg was de huisvesting van voorganger Just Hebly en zijn gezin. God opende ook hier de sluizen van de hemel.
Uit onverwachte hoek werd een toezegging gedaan voor een bedrag waarvoor een pastoriewoning kon worden aangekocht. In 1993 werd een pastoriewoning aangekocht, waar het gezin Hebly tot op heden nog woont.
In de jaren 1987 – 1997 maakte de gemeente een gestage groei door tot een bezoekersaantal van zo’n 330 personen, de kinderen meegeteld. Hierdoor zat het gebouw soms vol tot over het door de brandweer toegestane aantal personen, er ontstond behoefte aan uitbreiding van werkkracht en de organisatiestructuur moest worden aangepast. In de periode 1998 – 2000 werd duidelijk dat er geen uitzicht was op een groter gebouw, waarop de gemeente opnieuw de beslissing nam om te investeren in mensen en niet in stenen. Het oudstenteam boog zich over de ontwikkeling van een heldere visie voor de gemeente en het invoeren van een passende organisatievorm. Hierbij werd de hulp ingeroepen van Wietse Jansen, die al enkele jaren voor de gemeenteopbouworganisatie Willow Creek Nederland werkte. Ook had hij ervaring als fulltime gemeentewerker en hij ervoer een specifiek verlangen om te dienen in Het Baken. In 2001 nam de gemeente ls basis voor verdere gezonde ontwikkeling van de gemeente een nieuw visie en beleidsplan aan. Daarbij werd het doel van de gemeente kernachtig samengevat in de slagzin ‘Baken van God, thuis voor mensen’. Eind 2001 werd tevens gekozen voor de tijdelijke aanstelling van Wietse Jansen als tweede werker in de gemeente. De actieve zoektocht naar een groter gebouw werd gestaakt, waarbij het wel de voorkeur van de gemeente bleef om bij elkaar te blijven en verder te groeien op een grotere locatie.
In 2003 bood zich onverwacht een bouwproject aan van een katholieke kerk aan het St. Servaasplein. Nadat alle mogelijkheden waren overwogen zagen wij geen bevestiging van God om met dit bouwproject verder te gaan. Begin 2006 werd besloten het bouwproject te stoppen. Deze beslissing betekende dat we nog langere tijd in het vertrouwde gebouw aan de Mendelssohnlaan zouden blijven. Maar dan moest het gebouw wel worden opgeknapt, om het de komende jaren een gezellig en gastvrij thuis ta laten zijn. De pastorie werd begin 2007 verkocht en een gedeelte van de opbrengst werd gebruikt voor de opknapbeurt. Vanuit deze ontwikkeling ontstond de overweging om bij groei waardoor het huidige gebouw te klein zou worden, eerder te denken aan het stichten van een nieuwe gemeente, dan samen verhuizen naar een grotere locatie.
De beslissing om nog voor langere tijd in het eigen gebouw aan de Mendelssohnlaan te blijven en de interne opknapbeurt waren niet de enige veranderingen in deze periode. Als gevolg van verschillende ontwikkelingen legde onze voorganger na vele jaren van trouwe dienst in 2009 zijn bediening neer. De verschillende leidinggevende taken werden in de tijd daarna waargenomen door een nieuwe raad (oudsten, diakenen en gemeentewerker). Na diverse overwegingen is in 2011 de stap gezet om te onderzoeken of God een nieuwe voorganger voor onze gemeente bedoeld. Daarvoor is een aparte beroepingscommissie aangesteld, die bestaat uit enkele leden van de raad maar vooral uit gemeenteleden.
Deze beroepingscommissie heeft als taak de actieve werving voor een nieuwe voorganger uit te voeren. Een boeiende tijd dus van vooral gebed en uitzien naar wat God wil geven.
Eind 2012 kwam de beroepingscommissie met een unaniem voorstel aan de raad over een geschikte kandidaat voor de functie van voorganger. Na verschillende gesprekken kreeg ook de raad de overtuiging dat God een zeer geschikte kandidaat op onze weg had gebracht. De gemeente werd vervolgens uitvoerig geïnformeerd, waarbij de raad Jaco Oversluizen aan de gemeente voordroeg als nieuwe voorganger.
Op 10 februari 2013 heeft de raad bekend gemaakt dat de voordracht van Jaco Oversluizen met een overweldigende meerderheid van positieve stemmen door de gemeente was beantwoord. Dit betekent dat Jaco Oversluizen per 1 maart 2013 zijn bediening als voorganger van Het Baken is begonnen, wat wij hebben bevestigd in een bijzondere inzegeningsdienst op zondag 3 maart. We zien uit naar hoe God ons als gemeente de komende jaren wil zegenen door Jaco als voorganger. En natuurlijk hopen wij ook echt een thuis te zijn voor Jaco, Nellie en hun drie zonen William, Gert-Jan en Matthias.