DE WERELD

hands-68918-1024x724

Lees Johannes 3.16

Gisteren ging het over de kwaliteit van Gods liefde. Die is onvoorwaardelijk en wij hoeven niet iets te doen zodat God ons liefheeft. Vandaag gaat het over hoe groot die liefde is in reikwijdte. Zou Nicodemus zich hebben kunnen voorstellen dat Gods liefde groter is dan alleen voor het volk van Israël? De voor ons verwarrende tekst in Deuteronomium 32. 8-9 die zegt daarover dat God de volken gaf om geregeerd te worden door de “zonen van God” ofwel geestelijke wezens die op de aarde regeren over de volken. De machten zeg maar achter de werkelijkheid die je ziet. Je komt ze in Daniël weer tegen als de Vorst van een volk. In Deuteronomium 32.9 kiest God zijn erfdeel uit van tussen de volken en dat blijkt het kleine volk Jakob ofwel zijn nakomelingen te zijn. God laat de andere volken regeren door, zouden wij zeggen, de afgoden, maar Israël daarover regeert Hij zelf. Maar nu opeens in deze tekst in Johannes 3.16 blijkt God toch niet alleen van Israël te houden, maar van de hele kosmos. Alle volken, Zijn hele schepping.

De vloek opgeheven

Eigenlijk was het een vloek dat Adam en Eva luisterden naar de slang, die gevallen godenzoon. En Adam’s kinderen hebben daar heel veel last van gehad toen ze onder de heerschappij van de (af)goden kwamen. En toch, God had deze wereld lief. Dat is zoveel groter dan het volk van Israël, het volk dat Hem leerde kennen als de Genadige en de Barmhartige. Abraham kreeg het al te horen: in jou zal de zegen zijn voor alle volken.

En die vloek ging nog verder bij Adam. De vloek kwam niet alleen over de kinderen van Adam, maar over de hele schepping. En nu blijkt God zelfs Zijn Zoon te sturen om die hele schepping te herstellen. De vloek wordt echt weggenomen.

Jij hoort erbij

Ik vroeg afgelopen week aan een aantal mensen: wat betekent deze tekst voor jou. En van één iemand kreeg ik dit antwoord terug. Al zo lief heeft God de autisten, ADHD’ers,  borderliners, verslaafden aan wat dan ook, gehandicapten lichamelijk of verstandelijk, mensen met hoog IQ of juist laag IQ, mensen met eetstoornissen enz., of hele normale mensen gehad. Dat Hij zijn Zoon gegeven heeft…… Niet om hen te veroordelen, maar juist om hen te redden! Wat een getuigenis als je zo kunt leren kijken. Dan hoor ik erbij, maar jij ook! Wat je gedaan hebt, wie je ook bent. En ook diegene die jou heeft pijn gedaan, die jou misschien wel vernederd heeft. Die jou gekwetst heeft. Waarom? Omdat God ons allemaal wil herstellen en redden. Juist om onrecht en verbroken relaties heel te maken.

Vergeven

Wie moet jij vergeven? Wie heeft jou onrecht aangedaan? Wie heeft het nodig dat God hem of haar redt? Bid vandaag voor die persoon, al vind je dat misschien echt te moeilijk. Vergeven betekent niet dat er zand gaat over een situatie. Vergeving betekent dat God het onrecht ziet en wil herstellen. Eerst bij jou en daarna ook bij de ander. Jouw pijn wordt genezen, je wonden herstelt. Maar ook als jij de ander iets hebt aangedaan en niet meer weet hoe dat goed te krijgen. Vraag om vergeving aan die ander. Vraag om vergeving aan God. Hij kan echt redden! Zelfs de hele wereld, dus ook jou!

Meer lezen . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.