JEZUS ONTMOETEN

Jesus-Everyone-Is-Looking-for-You_2000x800-1024x435

Lees Johannes 5.39-47

Gisteren zagen we dat Jezus ons overtuigde door het getuigenis van de Vader en Johannes de Doper. Tenminste dat is de bedoeling als je deze gedeelten leest. De leiders van Israël zagen in Jezus alleen maar een bedreiging van hun macht in invloed. En daarbij zei Jezus dan ook nog eens dat Hij een direct lijntje met God Zijn Vader had. Daarnaar luisteren vraagt je eigen overtuigingen opzijzetten. Buigen voor de liefde van Jezus.

Gezichtsverlies

Ik weet niet hoe het met jou is, maar soms zit ik zo in mijn eigen gelijk dat het moeilijk is om toe te geven. Dat betekent gezichtsverlies, op zijn minst sorry zeggen en vaker nog met een heleboel inspanning mijn overtuigingen en ook nog eens mijn gedrag aanpassen. Als mensen je volgen om je overtuiging en naar je opkijken is dat nog moeilijker. Dan val je van je voetstuk. En precies dat is wat Jezus aankaart. Een wereld vol van competitie over wie het beter weet, wie de meest geniaalste van iedereen is. Wie het beste is in het uitleggen van de wet van Mozes. Wie het houden van de wet het best onder de knie heeft.

Totaal anders

Dat is een manier van leven die zo haaks staat op wat Jezus komt brengen namens Zijn Vader. Jezus komt niet met een stel regels, maar Hij vertelt over de relatie met God. Hoe God vol liefde jou en mij wil ontmoeten. Stop met een ladder maken die tot in de hemel rijkt. Laat God vanuit de hemel jou Zijn hand reiken. Jezus zit niet te wachten op glorie van mensen, zegt Hij. Is dat niet een wat rare uitspraak? Wil Hij dan geen eer van ons? Nee, niet op de manier waarop wij dat gewend zijn. God wil Zijn glorie en heerlijkheid met jou delen.

Kwaad en herstel

Stel je voor iemand heeft jou of een ander iets ergs aangedaan. Vul voor jezelf maar in. Dan is onze aardse reactie op zijn minst boosheid en vaker nog nadenken over hoe iemand daarvoor moet boeten. Hoe kan ik mijn recht krijgen? Wat ontstaat er? Als je niet uitkijkt een gevoel van superioriteit of een gevoel van minderwaardigheid. Je gaat jezelf vergelijken met die ander. En precies dat wil Jezus hier aanpakken. Zodat Hij geen Rechter hoeft te zijn. Wat is het mooier als mensen zelf met hart tot inzicht komen dat ze fout waren en ervoor gaan om de dingen in hun leven te herstellen. Dan komt de glorie van God binnen in je leven. Dan gaat de hemel de aarde raken. Daar kijk ik naar uit: naar herstel. God is zo groot dat het voor Hem geen probleem is de hemel te verlaten en naast ons te komen zitten.

Meer lezen . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.